Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

Αποχαιρετισμός

«Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο»

Φ. Ντοστογέφκσυ

Δύσκολοι οι αποχαιρετισμοί. Έτσι ήταν πάντα, ειδικά για κάτι drama queen τύπους σαν και του λόγου μου...

Η στήλη ετοιμάζει τα μπαγκάζια της για άλλα μέρη. Σύντομα, θα βρίσκεται στη Φλωρεντία για διδακτορικές σπουδές. Και μ’ αυτόν τον τρόπο κλείνει ο κύκλος των εβδομαδιαίων δημοσιεύσεων. Ούτως ή άλλως, εδώ και λίγο καιρό αναζητούσα το νέο στίγμα της κι ομολογώ ότι πελαγοδρομούσα ανάμεσα σε επικαιρότητα και χρονογραφήματα, χωρίς σαφή προσανατολισμό. Deus ex machina, οι μεγάλες φυγές.

Η ζωή μου τα τελευταία 2 χρόνια τύλιξε ρίζα γύρω από αυτή τη στήλη με ένα περίεργο τρόπο. Με τα κείμενα βρήκα μια νέα δυνατότητα επικοινωνίας. Γνώρισα πολλούς ανθρώπους που μοιράστηκαν μαζί μου τις ίδιες αγωνίες και νέες ιδέες. Κουβεντιάσαμε πάνω από μπύρες, καφέδες και σιεφταλιές για όσα κυνηγούν τον καθένα μας και για όσα μας θυμώνουν. Τα email και τα σχόλια έρχονταν βροχή - οργασμός! Άλλες φορές τα πράγματα έφτασαν σε ακραίες αντιδράσεις, σκαιές εκφράσεις και στάσεις. Νιώθω ευγνώμων για όλα γιατί ανοίχτηκα στον κόσμο και έμαθα από αυτόν. Μπορώ να κοιτάξω πίσω, τον εαυτό μου, και να διαπιστώσω ότι ήδη εγώ είμαι ένας άλλος.

Μπήκα με άγνοια κινδύνου –όπως σε όλα μου….- στο χώρο της δημόσιας τοποθέτησης. Και το αντιμετώπισα πιο πολύ ως παιχνίδι. Πριν ένα χρόνο και κάτι, γνώρισα το σκοτεινό πρόσωπο της κρατικής γραφειοκρατίας, όταν λόγω των γραφόμενων μου δεν ήμουνα αρεστός σε ορισμένους, με λοιδορίες του τύπου: «Πως τολμάς να αμφισβητείς τις επιλογές της Κυβέρνησης;» και ειρωνείες: «Ώστε θεωρείς ότι οδηγούμε τον τόπο στη διχοτόμηση;». Εν τη αγνοία τους, με δίδαξαν ένα πολύτιμο μάθημα: ότι μπορεί όλα να έχουν ένα τίμημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι έχουν και μια τιμή. Σήμερα, ο επικεφαλής της στραπατσαρισμένης αυτοκρατορίας των μετρίων, θεωρείται ο πιο αποτυχημένος Υπουργός Εξωτερικών από καταβολής ανεξαρτησίας και από τους πιο φαιδρούς στη σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική. Είναι κι αυτό μια μορφή φυσικής δικαιοσύνης ή όπως το διάβασα, ως ενός είδους προοικονομίας πριν λίγους μήνες, σε ένα τοίχο της Αθήνας: «Η ευτυχία θα είναι η εκδίκηση μας».

Κλείνει ο κύκλος εδώ. Μερικές χιλιάδες λέξεις μετά, μερικούς αποτυχημένους ή ανεπίδοτους έρωτες αργότερα, μια παραίτηση από τη δουλειά ύστερα, δεκάδες τσιτάτα και στίχους που συνόδευσαν τα κείμενα, αρκετές παρατηρήσεις για το «φιλολογίζον» ύφος μου, εβδομαδιαία παράπονα από τον πατέρα μου για το ότι δεν του έδειχνα το επόμενο κομμάτι, μπορώ να κάνω τη σούμα, να αναλογιστώ το νόημα του ταξιδιού και να κυνηγήσω ξανά όνειρα ψυχεγερτικά, με την ίδια παιδική χαρά και περιέργεια μαζί, όπως για καθετί που ξεκινάει.

Ένα ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας πηγαίνει στους ανθρώπους αυτής της εφημερίδας που μου έδωσαν το βήμα και φρόντισαν τα κείμενα μου. Λευτέρη, Κατερίνα ειδικά σε σας. Χαίρομαι γιατί η εφημερίδα αυτή θα συνεχίσει να έχει ονειροπαρμένους και οργισμένους αρθρογράφους: τον Πολίτη Πίττα, το Χρ. Χαλικιόπουλο, τον Αντώνη Δημητρίου για να ταράζουν τις πάσης φύσεως καθεστηκυίες τάξεις και να τοξεύουν φωτιές μέσα στη νύχτα των άλλων.

Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο ή, έστω, όσους μπορούν να τη δουν.

Χαιρετώ!


Ο Νικόλας Κυριάκου αναμένει ότι θα δικαιωθεί για τους άοκνους αγώνες του με το διορισμό του στη θέση του ανθυποβοηθού Γ’ τάξης του Ειδικού Εισαγγελέα. Έως τότε θα παραμένει ένας απλός αλλά θυμωμένος ΠΟΛΙΤΗΣ.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στο καλό αγόρι μου.

Unknown είπε...

Νικόλα-θα σου ευχηθώ κάθε καλή επιτυχία πρώτα απ’ όλα στο Ακαδημαϊκό σου.

Όμως Φίλε, θα μου επιτρέψεις να σου πω, ότι το μεγαλύτερο (τεράστιο, ανυπολόγιστο πραγματικά…) κέρδος που θα έχεις, είναι η ίδια η παραμονή σου σε μία από τις Ομορφότερες πόλεις του Κόσμου, ένα πραγματικό Αισθητικής Κόσμημα , μια πόλη που σε κάθε της γωνιά «δοκιμάζει» τις αντοχές μας στο Κάλλος.

Εύχομαι να γυρίσεις ερωτευμένος με την γοητεία της Φλωρεντίας και μετά, αυτόν τον έρωτα να τον μεταποιήσεις σε φλογοβόλα και γόνιμη οργή, έτοιμη να πυρπολήσει κάθε τι το απολιθωμένο, κάθε τι το ανέραστο, κάθε τι το άσχημο. Η Κύπρος, η Λευκωσία, έχει κορυφαία ανάγκη από ανθρώπους εμβαπτισμένους με το ιερό μένος του Κάλλους και η Φλωρεντία στην οποία θα βρεθείς είναι η Ιδανική Κολυμπήθρα.

Εύγε!

Ανώνυμος είπε...

Κα(υ)λοτάξιδος.

Aceras Anthropophorum είπε...

Νικόλα η Φλωρεντία είναι 6:29 με το τρένο από εδώ. Θα είσαι πάντα ευπρόσδεκτος. Ελπίζω να συνεχίσεις να γράφεις στο μπλογκ

kyriakos είπε...

Εγώ πιστεύω τώρα μας θα γράφεις πιο συχνά..

I have a nodge..

Unknown είπε...

..εδώ που τα λέμε βρε Νικόλα..γιατί δηλαδή να κλείσει το μπλογκ; Η Φλωρεντία, είναι τόπος που εμπνέει, ιδανικός για στοχασμό και γράψιμο. Για...ξανασκέψου το!

Ανώνυμος είπε...

Δεν διαφωνώ και δεν αποκλείω τιποτα. Εκλεισε ενας κυκλος στον ΠΟΛΙΤΗ. Ελπιζω να ανανεωθώ το καλοκαιρι και με τις νεες παραστασεις από τη Φλωρεντία να βρω νεους δρόμους!

Ν.

Ανώνυμος είπε...

Καλή τύχη για το διδακτορικό αλλά και για ν' αντιμετωπίσεις τις ορδές τουριστών στη Φλωρεντία. Τον πρώτο καιρό δεν τους πολυπροσέχεις - μετά όμως γίνεται σπαστικό, κατά την ταπεινή μου άποψη πάντα. Επίσης, φύλαξε αυτό το link:
http://www.phdcomics.com/
Όταν τελειώσει το πάρτυ και καταλάβεις πού ακριβώς πήγες να μπλέξεις (συνήθως αυτό συμβαίνει κάπου στον δεύτερο χρόνο) το παραπάνω link μπορεί και να σου σώσει τη ζωή (ΟΚ, υπερβάλλω λιγο. ΛΙΓΟ όμως)
Mia

MonachusX2 είπε...

Νικόλα συνέχισε να γράφεις, έστω και χωρίς "σαφή προσανατολισμό", όπως ο ίδιος λες. Οι παρεμβάσεις σου στον Πολίτη και στο μπλογκ σου, αποτελούσαν πάντα μια όαση, μέσα στο συφερτό που μας περιβάλλει. Και έχει δίκαιο ο κ. Πήττας ότι η Φλωρεντία θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης (με ή χωρίς τις ορδές των τουριστών). Νάσαι καλά και καλές επιτυχίες στις διδακτορικές σου.

Lexi_penitas είπε...

Νικόλα νάσαι καλά και να γράφεις!

Ανώνυμος είπε...

File na synexiseis na eisai thymomenos kai elefhteros

ANemos είπε...

Καλό ταξίδι, καλές σπουδές! Τυχερέ!

Και μη σταματήσεις να γράφεις!

stalamatia είπε...

Εύχομαι εκει που πας να βρεις αυτό που ψάχνεις και μια μέρα να το πάρεις στη Κύπρο για να τη κάνεις πιο σοφή και όμορφη. Να είσαι πάντα καλά.

Ωραία Ελένη είπε...

Δεν σου έγραψα ποτέ αλλά σε διάβαζα στον Π. Ελπίζω να σου πάνε όλα καλά και να συνεχίσεις να είσαι έτσι δυνατός και ωραίος σε ότι κάνεις... Να συνεχίσει να γράφεις!

καλή τύχη!!