Παρασκευή 18 Μαΐου 2007

Η γενιά των 700 λιρών

“βολεμένοι, εύκαιροι και δανεισμένοι,
πιασμένοι από μια φούστα ή μια καρέκλα σπασμένη.
Και σαν πρώτα αντρειωμένοι, τώρα σκυμμένοι,
καλοδιατήρητοι και γυμνασμένοι”
«Πάει καιρός», Active Member.

Η γενιά μας αντιμετωπίζει το σοβαρό ενδεχόμενο οι όροι και οι συνθήκες ζωής της να μην είναι καλύτερες από αυτές των γονιών μας. Για πρώτη φορά, μια ολόκληρη γενιά αντιμετωπίζει μαζικά την πιθανότητα να έχει κοινωνική θέση και οικονομικό επίπεδο χαμηλότερο από την οικογένεια από όπου προέρχεται.

Μετά από χρόνια σπουδών και προσπαθειών για απόκτηση δεξιοτήτων και προσόντων, οι προσδοκίες για μια προσοδοφόρο εργασία που θα διασφαλίζει μια αξιοπρεπή διαβίωση δεν διαφαίνεται να ευοδώνονται. Οι περισσότεροι δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα, με μισθούς που αποτυπώνονται στα κέρδη, για παράδειγμα, των τραπεζών. Ανήκουν σε μια μάζα από την οποία ελάχιστοι θα ξεχωρίσουν. Μπορούν να τους απολύσουν, δουλεύουν σε εξαντλητικά ωράρια και ακόμη εξαντλητικότερους ρυθμούς και απολαμβάνουν τα ελάχιστα. Ο διορισμός στο Δημόσιο περνά μέσα από την ταπείνωση ενός καφκικού συστήματος γνωστών και ημετέρων, καθιστώντας μακάριους τους διοριζόμενους…

Οι μισθοί παραμένουν δυσανάλογα χαμηλοί σε σχέση με το κόστος ζωής. Η δυνατότητα για ένα νέο να αποκτήσει την προσωπική του στέγη (με ενοίκιο ή αγορά) και, παράλληλα, να καλύπτει βασικές ανάγκες του είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Για το λόγο αυτό, πολλοί, ακόμα και μετά τα 30 παραμένουν στο οικογενειακό σπίτι – στεγασμένοι μεν, ανέστιοι δε.

Η γενιά μας με έρχεται αντιμέτωπη με ένα ιδιάζον δίλημμα. Καλείται να στηρίξει ένα σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων που κλονίζεται. Είναι ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα στηριχτεί στις εισφορές των νεότερων για να καταβάλει τις συντάξεις των γονέων τους, χωρίς ωστόσο να εγγυάται στους ίδιους ότι θα έχουν λαμβάνειν στο μέλλον.

Η κατάσταση προκαλεί δυσφορία από τις εντεινόμενες εισοδηματικές διαφορές. Ένας μικρός αριθμός ατόμων καρπώνεται ένα δυσανάλογο για το μέγεθος και τις ανάγκες του πλούτο, ενώ την ίδια ώρα η πλατιά μάζα, ένα σύγχρονο προλεταριάτο, εξωθείται στην μικροαστικοποίηση. Οι λόγοι για αυτό θεμελιώνονται μεν στην οικονομική πτυχή, ωστόσο οι συνέπειες τους εξικνούνται σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής και εγγράφονται στον ευρύ πολιτικό ορίζοντα.

Ο μικροαστισμός εξωθεί σε συγκεκριμένες κοινωνικές συμπεριφορές και πολιτικές κρίσεις στο μικρό- και μακρό- κοσμο. Ενδεικτικά, ο μικροαστός είναι πιο επιρρεπής σε απαξιωτικές για την πολιτική λογικές του τύπου «όλοι ίδιοι είναι». Επίσης, οδηγεί ταχέως σε ανάπτυξη ενός μουχλιασμένου συντηρητισμού στις κοινωνικές αντιλήψεις, που αντιστέκεται φοβικά απέναντι σε κάθε αλλαγή.

Η παραδοξότητα είναι ότι ενώ αυτή η πολυπληθής ομάδα φαίνεται καταδικασμένη να υπακούσει το πεπρωμένο της, δεν αντιδρά και δεν ριζοσπαστικοποιείται. Παίζει με τους όρους του συστήματος, το οποίο με σταθερό τρόπο τους εγκολπώνεται κατά αισχρό και αναπόδραστο τρόπο. Οι αλυσίδες της βαριάς βιομηχανίας των δανείων, οι καταναγκασμοί των life style προτύπων, ο καθημερινός βιασμός της αισθητικής από την τηλεόραση, η διαμόρφωση και ο εκμαυλισμός συνειδήσεων από ένα πολιτικό σύστημα που παραμένει στην ουσία του προσωποπαγές και πελατειακό, δημιουργούν ένα θανατερό κλίμα σε αυτή την άχρωμη πολιτεία.

Mια ολόκληρη γενιά αισθάνεται πως όλοι οι άλλοι βολεύονται και της στέλνουν τον λογαριασμό - και έχει δίκιο. Πλησιάζουν οι εκλογές και είμαι εξαιρετικά περίεργος να ακούσω τι έχουν να μας πουν. Σε αυτή τη γενιά, τη φορτωμένη τη ρετσινιά της «απολιτικής» ποιος θα τολμήσει να μιλήσει και τι να της υποσχεθεί;

(Πολλές ιδέες και εκτεταμένη λογοκλοπή από το www.g700.blogspot.com)

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

λίγο μπερδεμένα μας τα λες σήμερα, σύντροφε! και τονίζω το 'σύντροφε'..!

Aceras Anthropophorum είπε...

Νομίζω να παραιτήσεις την λογοκλοπή τζαι να γράφεις τέλεια δικά σου. Συμφωνώ με το προηγούμενο σχόλιο. Εσύ φταίεις φυσικά διότι εκαλόμαθες μας με τα προηγούμενα σου ;)

zappa είπε...

g700, kai ta oneira mas pou pane sto bronto giati boleythkame...... egw den kserw ean 8a mporesw na bgalw kan ta 700 euro to mhna, eimai h epomanh genia, h to-be-kataramenh.....to 8ema omws den einai ti 8a mas kanoun...to 8ema einai ti 8a kanoume gia na to apotrepsoume