Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2007

Junta!



Χούντα είναι ο απόλυτος έλεγχος των ΜΜΕ από μια ομάδα ανθρώπων που κατευθύνει κατά το δοκούν την ενημέρωση και φιλτράρει την πληροφόρηση με γνώμονα τα συμφέροντα της, οικονομικά και πολιτικά.Είναι η τερατόμορφη όψη της διαπλοκής, που τα απόνερα της πνίγουν τη ζωή μας. Σήμερα, ανενημέρωτοι ή κακώς πληροφορημένοι πολίτες. Αύριο, αλλοτριωμένοι και φανατισμένοι όχλοι που δεν ορρωδούν προ ουδενός, έτοιμοι για νέες θυσίες και υποχωρήσεις.

Χούντα είναι το εμετικό τηλεοπτικό τοπίο, που εκμαυλίζει την αξιοπρέπεια του καθενός και εκχυδαϊζει κάθε μορφή ανθρώπινης συμπεριφοράς. Είναι ο ολετήρας της αισθητικής αντίληψης μας για τον κόσμο και η επιβολή προτύπων ομορφιάς, σκέψης, εμφάνισης, απόψεων μέσα από δόλιες τεχνικές και παιχνίδια με την εκπορνευτική σαγήνη της εικόνας. Είναι όλος ο εσμός από τις σαπουνόπερες, τις οιονεί σατυρικές εκπομπές, τις εύπεπτες ταινιούλες της σειράς, όλα όσα οι καναλάρχες και οι διαμορφωτές των τηλεοπτικών προγραμμάτων θεωρούν ότι θέλει ο λαουτσίκος και για αυτό του τα δίνουν.

Χούντα είναι η φίμωση της αντίθετης άποψης, οι κραυγές εναντίον της διαφορετικής, της διαφωνούσας άποψης. Είναι η συμφωνία σιωπής ανάμεσα μας, μια άθλια omertà, αυτό που συλλογικά βαφτίσαμε «κρύψε να περάσουμε» και πορευόμαστε για χρόνια με αυτό το μότο. Χούντα είναι οι διευθυντές που με «καλοπροαίρετες» υποδείξεις σου ζητούν ευγενικά να βγάλεις το σκασμό γιατί αύριο δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει. Είναι ο ορυμαγδός των εθνικιστικών κορόνων, το βασίλειο της κοινωνικής αναισθησίας, ο οχετός της προσωπικής μας υποκρισίας.

Χούντα είναι οι προπέλες που έχετε βάλει στα παιδιά σας και τα κουβαλάτε δεξιά-αριστερά σε σχολεία, φροντιστήρια, γυμναστήρια στερώντας τους την ευκαιρία να ζήσουν με φυσιολογικούς ρυθμούς την εφηβεία τους. Κατασκευάζετε στρατιές ψυχωσικών, συναισθηματικά ανάπηρων και κοινωνικά ανίκανων ατόμων που θα φωνάζουν ο ένας προς τον άλλο, αντί να συζητούν, που θα πηδιούνται ακόρεστα χωρίς να μπορούν να βιώσουν τίποτα, πέρα από ένα οργασμό των 7 δευτερολέπτων, και θα μεθερμηνεύουν τον κόσμο μέσα από το φακό του πιο αδυσώπητου εγωϊσμού. Κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση σας, δηλαδή....

Χούντα είναι η αβεβαιότητα των εργασιακών μας σχέσεων, η ανασφάλεια για το μέλλον μας. Είναι οι απάνθρωπες ώρες εργασίας με τις εξευτελιστικές αμοιβές, είναι τα εργατικά ατυχήματα που κανείς δεν διερευνά και για τα οποία κανείς δεν τιμωρείται. Είναι η καταδυνάστευση του χρόνου σας από όσα οι άλλοι σας επιβάλλουν. Είναι το θράσος με το οποίο σας ζητούν να γονατίσετε για μια εξυπηρέτηση, για μια θέση. Μα πιο πολύ είναι η προθυμία με την οποία σκύβετε. Όταν φτάσουν να πάρουν και αυτή την αξιοπρέπειά σας, δεν θα έχει μείνει τίποτα από εσάς.

Χούντα είναι το τσίρκο της βλακείας όπου υπουργοί, ταγοί, παράγοντες και ψώνια συνωθούνται στα εμπορικά κέντρα και ο επιχειρηματίας τους κουρδίζει ώστε να βαράνε καμαπανάκια, χωρίς να αντιλαμβάνονται την ξεφτίλα. Είναι η μαζική κατανάλωση, το «κατέχω, ergo sum» που σας έχει πάρει τα μυαλά και η επηρμένη ανοησία των νεόπλουτων.

...............................................................

Στριφογυρνάει στο μνήμα του ο ποιητής κι η φωνή του φτάνει βραχνή:

«Αντισταθείτε πάλι σ’ όλους αυτούς που λέγονται μεγάλοι σ’ όλους που γράφουν λόγους για την εποχή δίπλα στη χειμωνιάτικη θερμάστρα στις κολακείες τις ευχές τις όσες υποκλίσεις από γραφιάδες και δειλούς για το σοφό αρχηγό τους.»

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ρίχτα μεγάλε!!!!

Και το νου σου..ε...
είμαστε αρκετοί , αλλά είμαστε σκόρπιοι...σστ....μη μας πάρουν χαμπάρι...

Ανώνυμος είπε...

Νικόλας,

Πολύ ενδιαφέρον και καίρια επίκαιρο και διαχρονικό το κείμενο σου. Αυτά που εσύ αποκαλείς “χούντα”, εγώ τα ονομάζω φασίζουσες και κυρυπτοφασίζουσες καταστάσεις. Επιπλέον θα πρόσθετα σ’ αυτά που παραθέτεις και τα ακόλουθα (και ίσως και πολλά άλλα):

1. Χούντα είναι να έχεις τους αλλοδαπούς (ξένους) εργάτες σου να δουλεύουν από τις εφτά το πρωί μέχρι τις εφτά το βράδυ κι εσύ να κοκορεύεσαι για το πόσα βγάζεις με το “κόπο” σου κάθε μέρα (τα οποία θα τα φας ή θα σου τα φαν το βράδυ σε κάποιο καμπαρέ!)

2. Χούντα είναι να ειρωνεύεσαι τη ακατανόητη τόλμη αυτών που δηλώνουν ακόμα Αριστεροί, αυτοί οι αδιόρθωτοι ρομαντικοί που συνεχίζουν να οραματίζονται ακόμα, παρ’ όλες τες αντιξοότητες, ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, καταπίεση και αδικία.

3. Χούντα είναι να πηγαίνεις επίσκεψη και αντί να κάθεσαι να κουβεντιάσεις και να συζητήσεις σαν άνθρωπος, να στήνεσαι μπροστά στην τηλεόραση και να παρακολουθείς αγόγγυστα ότι σου σερβίρουν τα κανάλια … Προηγουμένως φυσικά οι οικοδεσπότες σ’ έχουν ξεναγήσει στο σπίτι τους όπου σου έχουν δείξει την προίκα του σπιτιού τους που αποτελείται από ότι σύγχρονο και μοντέρνο υπάρχει στην αγορά για το interior design (ακόμα και το home cinema τους).

Με την ευκαιρία που σήμερα 16 του Νοέμβρη είναι και η διεθνής μέρα για την “Ανεκτικότητα” και συνδυάζοντας την με το κείμενο σου και τα όσα ανάφερα εγώ πιο πάνω θα ήθελα να πω ότι … “Η Ανεκτικότητα είναι η ανοχή στη διαφορετικότητα των ανθρώπων (φυλετική, εθνική, κοινωνική) καθώς του δικαιώματος να έχουμε διαφορετική άποψη για οτιδήποτε!

Όμως το ερώτημα μου, εμένα ενός σκεπτόμενου πολίτη (όσο μου το επιτρέπουν οι γνώσεις, οι εμπειρίες και το μυαλό μου) είναι: “Ανεκτικότατα” πρέπει να επιδεικνύουμε και προς ιδέες και θέσεις που έχουν καταδικαστεί από τη συλλογική συνείδηση του κυπριακού λαού (όπως το πραξικόπημα) ή της ανθρωπότητας (π.χ. ο φασισμός) ή και σε ιδέες που υποθάλπουν και προάγουν το φασισμό όπως ο εθνικισμός και η ξενοφοβία;

34η Επέτειος της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου αύριο. Ες αύριον λοιπόν τα σπουδαία για το Πολυτεχνείο!
Διάφοροι θα βγουν και θα πουν πως αυτά τα πράγματα είναι ξεπερασμένα, και αυτό ίσως ξεκινώντας από το γεγονός ότι πολλοί από τα πρωτοπαλίκαρα εκείνης της περιόδου όπως ο Ανδρουλάκης, η Δαμανάκη, ο Μικρούτσικος ο Αντρέας ο reality, έχουν πια αστικοποιηθεί θα χύσουν το δηλητήριο τους!

Anef_oriwn
16/11/2007 – 12:01 μ.μ.

Υ.Γ.1: Ερώτηση (και μην το πάρεις στραβά): Νιόβρης μήνας τώρα, ο καιρός μάλλον τρελάθηκε καθώς δεν έχει χειμωνιάσει ακόμα. Διαφορετικά θα είχαμε πιο χαμηλές θερμοκρασίες και τότε κι εσύ θα έγραφες λόγους “… για την εποχή δίπλα στη χειμωνιάτικη θερμάστρα”.

Υ.Γ.2: Τέλος θα τολμήσω και μια γενικότερη παρατήρηση για τα κείμενα σου (καλοπροαίρετα το κάνω και μην το πάρεις ούτε αφτο στραβά) …Έχω την αίσθηση ότι τα γραφόμενα σου αποπνέουν μια θλίψη και μεταδίδουν απαισιοδοξία. Λες και έχουμε φτάσει στις εσχάτες ημέρες!

00:10 π.μ.

Ανώνυμος είπε...

Χούντα είναι να βοφάσαι να λες 'θέλω να επιστρέψω, θέλω να ζήσω στο σπίτι μου γεννήθηκα' γιατί κάποιοι θα σε πουν εθνικιστή.

akrat είπε...

δεν ξέρω πολλά αγαπητέ πρόσφυγα αλλά εμείς εδώ πάνω στην Ελλάδα το λύσαμε αλλιώς μετά από κάθε ήττα... (παιδί πατέρα που οι γονείς του ήταν προσφυγοπούλα Σμυρνιά και Αλεξανδρινού που ήρθε να πολεμήσει με τον βενιζέλο)... Πως το λύσαμε? αποδεχόμενοι της ήττες... και πάμε γι άλλα... Η πορεία της ήττας σε κάνει σοφότερο ή αιώνιο παιδί που διαμαρτύρεσε... κατά τα άλλα αγαπητέ μου πρόσφυγα σέβομαι εξαιρετικά αυτό που λες πως θα σε χαρακτηρίσουν οι άλλοι... εδώ πχ στο Ελλάδα λίγοι άνθρωποι που αντιστεκόμαστε στην χειμαρώδη εισβολή 2,000,000 και... προσφύγων και λέμε ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΙΑ... μας λένε εθνικιστές... εμάς που δεν κολώσαμε στα εθνικιστικά παραλυρήματα των συλλαλητηρίων του 1990 για τα Σκόπια , Μακεδονία, ΠΓΔΜ .... όπως αγαπάτε πείτε το...