Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2007

Βίντεο από τα κατεχόμενα..........

Στο βίντεο που ακολουθεί καταγράφονται 34 δευτερόλεπτα από τη διαδρομή που κάναμε χθες. Από τον παραλιακό δρόμο που οδηγεί από την Κερύνεια στην Καρπασία. Για χιλιόμετρα η ίδια εικόνα. Σπίτια, εξοχικά, βίλες, διαφημιστικές πινακίδες κτηματομεσιτικών. Όλα ένα ατελείωτο ξεπούλημα γης σε εξευτελιστικές τιμές. Προκάτ κατασκευές, αισθητική της δεκάρας πάνω σε ξένη γη.

Θυμώνω, οργίζομαι. Με πιάνει μια θλίψη από την ανημποριά και τη στασιμότητα, τίποτα δεν γίνεται, εκτός από αυτούς τους τσιμεντένιους όγκους που θα βαφτιστούν τετελεσμένα και θα τα βρούμε ίσως μια μέρα μπροστά μας.

Δημοσιεύω και αφιερώνε αυτό το βίντεο στους φίλους και γνωστούς που επιμένουν να μην πηγαίνουν στα κατεχόμενα. Σεβαστή η στάση τους - όμως εν αγνοία σας στην υπόλοιπη πατρίδα μας συντελείται καθημερινά ένα έγκλημα. Μην το αγνοήσετε...

Κι εδώ ένα άλλο βίντεο από την αρχαία πόλη της Σαλαμίνας, ενός υπέροχου αρχαιολογικού χώρου, παραμελημένου και αφημένου στη φθορά του χρόνου. Βρήκαμε το μωσαϊκό καλυμμένο κάτω από ένα στρώμα άμμου, σε ένα βρώμικο χώρο. Τα λόγια περιττεύουν...

7 σχόλια:

Unknown είπε...

Πήγα στη Σαλαμίνα τον περασμένο Απρίλη και συμφωνώ με την αγανάκτησή σου για την εγκατάλειψη του χώρου. Θα ήθελα όμως να επισημάνω, ότι τα ψηφιδωτά καταστρέφονται πολύ εύκολα και για τον λόγο αυτό ακόμη και στην Ελλάδα όταν δεν κατασκευάζεται στέγαστρο καλύπτονται με ειδικά υφάσματα και χώμα. Στη Νικόπολη της Ηπείρου τα ψηφιδωτά των βασιλικών μούχλιασαν από την υγρασία επειδή απλώς τα επιχωμάτωσαν. Δεν ξέρω πόσο τα προστατεύει η άμμος αλλά αν ήταν εκτεθειμένα θα καταστρέφονταν πιο γρήγορα.

Aceras Anthropophorum είπε...

Δηλαδή ο άμμος κάμνει τους καλόν που τα εσκέπασεν!

Το πρώτο βίντεο ετράφησες το στην Πέγιαν; Ενόμιζα ότι ήταν πιό πυκνοκτισμένη.

Ανώνυμος είπε...

Απαντώ αντί του οικοδεσπότη: η άμμος δεν ήταν πρόνοια για την μη καταστροφή των ψηφιδωτών - την μετέφερε ο αέρας από τη γειτονική παραλία και κανείς δε σκέφτηκε να τη σκουπίσει. Άλλωστε και στο τουριστικό φυλλάδιο που δίνουν στην είσοδο διαφημίζουν την ύπαρξη των ψηφιδωτών - πως να τα απολαύσει κανείς θαμμένα στην άμμο;

Παρεμπιπτόντως μέσα στον αχανή αρχαιολογικό χώρο πετύχαμε και δυο κυνηγούς που είχαν βγάλει βόλτα τα κυνηγόσκυλά τους "για εξάσκηση". Δεν ξέρω αν ήταν και αυτό στο πλαίσιο της "προστασίας" του αρχαιολογικού χώρου.

Είναι προφανές για τον επισκέπτη οτι το κατοχικό καθεστώς είτε δεν μπορεί είτε δεν ενδιαφέρεται να προστατέψει αυτά τα οποία έχει στην εξουσία του. Από την άνεση που μου δίνει η απόσταση, δεν με πλήγωσαν τόσο οι μαζικές κατασκευές στα παράλια (στη Χαλκιδική για παράδειγμα μόνοι μας οι έλληνες έχουμε επιφέρει χειρότερη σε ποιότητα και έκταση ανοικοδόμηση σε λιγότερο χρόνο) όσο η πλήρης εγκατάλειψη ενός τέτοιου χώρου που αποτελεί ιστορικό μνημείο της ανθρωπότητας.

Ανήρ Πάφιος είπε...

Νομίζω τελικά ότι στην αντιμετώπιση των ιστορικών μνημείων Ε/Κ και Τ/Κ μοίαζουμε... Ένας λαός γαρ. Συμφωνώ με τα λόγια σου για έγκλημα στα κατεχόμενα, δυστυχώς όμως αναγνωρίζω και τις μη προσπάθειες των ε/κ για να φέρουν στο φώς την ιστορία τους. Με ένα τμήμα Αρχαιοτήτων φτωχό, το οποίο δεν υπάγεται καν στο υπουργείο πολιτισμού αλλά στο συγκοινωνιών. Με αριθμό αρχαιολόγων υποπολλαπλάσιο αυτού των κατεχομένων να εργάζονται. Και φυσικά με εμάς να αjavascript:void(0)
Δημοσιεύστε Το Σχόλιό Σαςδιαφορούμε παντελώς για την ύπαρξη ή μη των χώρων αυτών.

Yiota είπε...

re paidia pws mpikate sti salamina? otan eixa paei i eisodos itan kleisti...pigaina girw girw ..pali tipota. pws mpikate kale mesa?

Ανώνυμος είπε...

απο την πόρτα.

Yiota είπε...

ηταν κλειστες οι εισοδοι