Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2007

…… προχώρα, άλλαξε τα όλα!

Το σύνθημα είναι πολυχρησιμοποιημένο και τετριμμένο. Ίσως έχει χάσει τη φρεσκάδα του, αφού έχει γίνει «λάστιχο» για τις ανάγκες πολλών υποψηφίων. Ο υπογράφων αποστρέφεται τα συνθήματα, ιδιαίτερα όσα επιχειρούν να φανατίσουν τους ψηφοφόρους κα να πολώσουν το κλίμα. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα κάνει μια εξαίρεση.

Στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, θα έχουμε τη δυνατότητα να «σταυρώσουμε» έναν από τους τέσσερεις υποψηφίους. Η ψήφος μας όμως δεν θα συνοδεύεται από καμιά σημείωση ή μήνυμα προς τον υποψήφιο της επιλογής μας ή προς όσους θα απορρίψουμε.

Δράττομαι, λοιπόν, της ευκαιρίας (και της ευγενούς φιλοξενίας του ΠΟΛΙΤΗ) να στείλω το δικό μου μήνυμα προς τον υποψήφιο που έχω επιλέξει. Θέλω να είναι σύντομο, απλό και περιεκτικό. Θέλω να είναι μια καθαρή εντολή που να συμπυκνώνει, κατά το δυνατό, όσα αναμένω. Θέλω να είναι ο σημερινός τίτλος και θέλω να το απευθύνω ευθέως: «Προχώρα, άλλαξε τα όλα!»

Αφήνω κατά μέρους τις φαιδρότητες περί ΕΟΚΑ Β’ (σε μια κοινωνία που τρομοκρατείται στην ιδέα της ιστορικής κάθαρσης), τις ανακολουθίες στα της διαπλοκής του περίγυρου (σε μια χώρα που αυτοκτονεί εισπνέοντας φυσικό αέριο) και τις αθλιότητες της περιρρέουσας (σε ένα κράτος που βρίσκεται στο παρά 1 της διχοτόμησης).

Θέλω να μιλήσω για κάτι άλλο: Για έναν Πρόεδρο που θα έχει ευλαβικό ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Που θα απέχει έτη φωτός από την παλαιολιθική στάση της «εγχώριας, ορθόδοξης Αριστεράς» έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα αποστρέφεται τον απομονωτισμό του σημερινού Προέδρου. O Κύπριος Πρόεδρος που θα ήθελα να δω μια μέρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Γνώστης των θεμάτων, με αποδεδειγμένη δυνατότητα προσβάσεων, αξιοπρεπή και ενεργό εμπλοκή στις διεργασίες.

Την 1η Μαρτίου 2008 θέλω να δω στα σκαλιά του Προεδρικού αυτόν που κεντρικό του πολιτικό πρόταγμα είναι η Ηθική Ανανέωση. Στο δημόσιο βίο, στις κυβερνητικές υπηρεσίες, στον πολιτικό διάλογο. Η γενιά μου έχει κουραστεί από την αβελτηρία, το νεποτισμό, την κουμπαροκρατία των γνωστών και τους μυστικούς μετόχους που επικράτησε επί των ημερών της παρούσας «Συγκυβέρνησης περιορισμένης ευθύνης». Δεν θεωρώ τυχαίο ότι όλοι, πλην ενός, δεν τολμούν ούτε λεκτικά να συμβαδίσουν με αυτή την επιταγή.

Θέλω να δω αυτόν τον Πρόεδρο να αναδεικνύεται στο αξίωμα του επειδή οι υγιείς δυνάμεις αυτής της κοινωνίας έχουν κινητοποιηθεί και κυρίως επειδή η δική μας γενιά απηύδησε με τους πολιτικούς παλαιάς κοπής και αναχρονιστικών αντιλήψεων. Προσδοκώ ένα σύγχρονο και προοδευτικό λόγο. Κάποιον που να ακούει με προσοχή ανθρώπους της γενιάς μου και να ανταποκρίνεται ενεργητικά και θερμά στις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και την κριτική τους.

Όσοι αδυνατούν να συμμεριστούν αυτές τις αναγκαιότητες, επιλέγουν συνειδητά το βύθισμα στο τέλμα και το αδιέξοδο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Θέλουμε να δούμε τον τόπο να προοδεύει, να νιώσουμε ότι οι δικοί μας ορίζοντες θα είναι διευρυμένοι, θέλουμε την οριστική ρήξη με το παρελθόν.

Αλλαγή σε όλα μέσα από την Ηθική Ανανέωση, λοιπόν. Για να δοθεί ένα τέλος στους αριβισμούς και να ακυρωθεί το ανήθικο μάθημα, ότι μόνον αυτός που έχει στενές σχέσεις με την εξουσία, μπορεί να προχωρήσει στην κοινωνία και να πετύχει στη ζωή του.

13 σχόλια:

Aceras Anthropophorum είπε...

Ρε Νικόλα γράφεις λες τζαι απευθύνεσαι στον Φιντέλ Κάστρο όταν έμπαινε στην Αβάνα την πρωτοχρονιά του 1959. Απευθύνεσαι όμως στον αντιπρόσωπον του Ευρωπαϊκου Λαϊκού κόμματος στην Κύπρο. Νομίζω ότι επενδύεις πολλά στην ευρωπαϊκήν ένωσην για τα οποία είναι ανίκανη να δώσει λύσην. Ούτε καν στο πρόβλημαν του ρουσφεθκιού η ΕΕ δεν έχει τίποτε να προσφέρει διότι αν είχεν θα το απρόσφερεν τζαι στην Ιταλίαν για να κουμαντάρει την Μάφια, στην Γαλλία για να συνάξει τα καπετανάτα στην Κορσικήν, στην Ελλάδαν για να βάλει τάξη στην ευνοιοκρατία, στο φακελλάκι, στην διανομή της κρατικής γής προς τες μούγιες που τριγυρίζουν γυρόν που το κράτος. Ο δε Κασουλίδης αν είχε τίποτε να προσφέρει θα το έδειχνεν όταν ήταν για 10 χρόνια ο κυριόττερος υπουργός στην κυβέρνησην που υπηρέτησεν. Δες τί έδειξεν ο Νεοκλής Συλικιώτης σε 5-6 μήνες που εσυμμετείχεν στην κυβέρνησην του Τάσσου. Η καλή ημέρα εν το πρωίν που φαίνεται, τζαι το ρολόϊν του Κασουλίδη δείχνει 5 το δίλεις χωρίς να δουμεν καν ακτίναν νήλιου. Νομίζω ότι στο συγκεκριμένον ζήτημαν κρίνεις τα πράματα από την φόρμαν. Τζαι τζείνον που μ΄αρέσκει στες ιδέες σου είναι η ουσία. Αν εκλεγεί αυτός που εθκιάλεξες σου εύχομαι την ημέραν που η ουσία δεν θα χωρεί πλέον στην φόρμα, η απογοήτευση να μην είναι βίαιη. Από προσωπικήν εμπειρίαν τρέφεται ο φόβος μου. Άμαν αννοίεις έναν όμορφα περιτυλιγμένον δώρον τζαι βρίσκεις μέσα άνθρακες λαλείς "καλλύττερα να μεν το ελάμβαννα". Όι πους εγώ που εθκιάλεξα τον Χριστόφιαν είμαι σε καλλύττερην μοίραν. "Όταν θα εκλεγεί", είπεν, "θα αποδείξει ποιά είναι τα πραγματικά κίνητρα του Ταλάτ". Λες τζαι αυτόν είναι που μας έκαμεν να ονειρευτούμεν όταν έβαλεν υποψηφιότηταν.

Φίλε μου δεν μ΄αρέσκει να διώ συμβουλές αλλά εσέναν θα σου δώσω μιαν τζαι κατάχνωσμε: Πρόσεχε μήν νεκατώνεις τα όνειρα σου με τα "όνειρα" επιτηδίων. Μπορεί να σου τα ξιμαρίσουν.

Ανώνυμος είπε...

Ναι ρε ο Νεοκλής εφόρτωσεν τα χωριά με λίρες εφόσον είχαν αριστερό μουχτάρη. Οι άλλοι ας ήταν και θα έπαιρναν και αυτοί.

Και σταμάτησε τα σκάνδαλα με τις πολεοδομικές ζώνες, και χάλασε το mall του Σιακόλα κ.α

Ανώνυμος είπε...

"T‘οραμα σου αετωμα περιστεριων στον οριζοντα"

Νικόλας Κυριάκου είπε...

Για τον "Ψυχιατρο": οι συμψηφισμοί αυτού του είδους δεν οδηγούν πουθενά, αλλά μάλλον διευκολύνουν τη συνέχιση των ιδιων πρακτικών και αντιλήψεων, ανεξαρτητως δεξιας ή αριστεράς

Για το "Θέμη Πάροικο": Δυστυχώς, έχεις (και πάλι δίκιο.) Με μια προσθήκη: νομίζω πως τα περιστέρια απομακρύνονται

Ανώνυμος είπε...

Μαζί σου Νικόλα, άλλαξε τα όλα!

Γιατί αν περιμένεις από τους άλλους...

Άσε που σε σένα πάει και καλύτερα το σύνθημα.

Ανώνυμος είπε...

Μην ακούτε τον ανωθεν σχολιαστη. Ζηλεύει ακόμη τις ένδοξες μέρες τις προεδρίας μου

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή ο Κασουλίδης θα κουμαντάρει το κράτος, τρόπος του λέγειν κράτος, και θα το μετασχηματίσει σε Ευρωπαϊκό;

Τον ξέρεις τον άνθρωπο; Του μίλησες; Τον έπραξες;

Δεν έχει υπόθεση...η πορεία του στη ΝΕΔΗΣΥ, η επιλογή συνεργατών, η ξενέρωτη ποντιοπιλατική αντιμετώπιση της προηγούμενης διακυβέρνησης της οποίας ήταν συμμέτοχος δεν αφήνουν περιθώρια ελπίδας...

Η άλλη λύση είναι, κατά δική του παραδοχή, Μαρξιστής Λενινιστής...

Γι' αυτό θα μας μείνει αγγονίν ο Τάσσος. Στο κάτω κάτω κάνει ότι η πλειοψηφία επιζητεί αλλά δεν τολμά να παραδεχθεί: Φέρνει τη διχοτόμηση...

Κωνσταντίνος

Νικόλας Κυριάκου είπε...

Τον ειδα. Του μιλησα και τον επραξα. Και οχι μονο μια φορα. Αλλα αυτο δεν ειναι αρκετο για να καταρριφθει το επιχειρημα σου.

Για τις πλειοψηφιες που λες, δεν ειμαι σιγουρος. Κι αν ακομη ειναι ομως, γιατι θα πρεπει να ενδωσουμε σε ενα αισχρο πλειοψηφισμο;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Νικόλα,

Σαφώς συμφωνώ ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ενδώσουμε στον ψυχωτικό πλειοψηφισμό που μας περιβάλλει.

Είναι όμως ρεαλιστικό να αναμένουμε ότι αυτό το σύνολο ανθρώπων θα βρει το σθένος να υπερβεί όλως αιφνιδίως τις απίστευτες φοβικές του τάσεις και να αντιμετωπισει το μέλλον με μια εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση από εκείνη που του υποβάλλουν και του επιβάλλουν από την ημέρα που γεννήθηκε;

Θα ψηφίσω το Γιαννάκη (εγώ έτσι τον ξέρω 25 χρόνια) Κασουλίδη παρά την αδυναμία του να τους τα χώσει κανονικά για τις απίστευτες γκέλες που ενσυνείδητα και άθελα τους έχουν κάνει από το 2003.

Ελπίζω να τα καταφέρει και ελπίζω ότι τα σύνηθη κοράκια δεν θα τον περιβάλλουν όπως έκαναν και με τον Κληρίδη. Ελπίζω ότι ο Στυλιανίδης, ο Μητσοπουλος και μερικοί άλλοι θα είναι εκεί για να μπορέσει να τα αλλάξει όλα.

Ξεκινώντας με το θάψιμο της περιρρέουσας, του μίσους και της άρνησης και προσπαθώντας να ανατρέψει την καταστροφική πορεία τηε διεκδικητικής διχοτόμησης...

Φιλικά

Κωνσταντίνος

Νικόλας Κυριάκου είπε...

Mallon symfonoume perissotero apo oso pisteya sthn arxh....

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Νικόλα Κυριάκου (περιπατητή της “άλλης όχθης”),

Επέτρεψε μου να παραθέτοντας ένα απόσπασμα από το προτελευταίο post σου με τίτλο “…… προχώρα, άλλαξε τα όλα!” (Εσένα θέλουμε τώρα, αλλά δώσε και καμιά πασταφλόρα!!! – δικό μου είναι αυτό …), να σου υποβάλω μερικά ερωτήματα για κάποια ζητήματα, που το δικό μου “αριστερό, παλαιολιθικό και ορθόδοξο” μυαλό, δεν είναι σε θέση να αντιληφτεί και να κατανοήσει το βαθύτερο τους περιεχόμενο και νόημα!

Γράφεις, Νικόλας (Κυριάκου):

1. “…Θέλω να μιλήσω για κάτι άλλο: Για έναν Πρόεδρο που θα έχει ευλαβικό ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Που θα απέχει έτη φωτός από την παλαιολιθική στάση της «εγχώριας, ορθόδοξης Αριστεράς» έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα αποστρέφεται τον απομονωτισμό του σημερινού Προέδρου…”.

i. Όταν, Νικόλας (Κυριάκου), αναφερόμαστε σε “ευρωπαϊκό προσανατολισμό” ή σε σύγχρονη (ή εκσυγχρονιστική) Ευρωπαϊκή Αριστερά τι ακριβώς εννοούμε; Μήπως μια Αριστερά που θα κάνει διαχείριση του συστήματος ακολουθώντας τις πεπατημένες των αστικών ή έστω των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στην πολιτική και την οικονομία, όπως π.χ. η στήριξη των αμερικανικών επιθέσεων στην Γιουγκοσλαβία – δηλ. και μέσα στην ίδια την Ευρώπη ακόμα – και της αμερικάνικης εισβολής στο Ιράκ, η ψήφιση νόμων για περιορισμό των ατομικών ελευθεριών και οι διάφορες οδηγίες για περιορισμό των εργατικών διεκδικήσεων, ή μια άλλη Αριστερά (όπως λέμε “άλλη όχθη”), που θα κάνει ριζοσπαστικές αλλαγές στην κοινωνία για το γενικότερο καλό, για ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη;

ii. Δεν πλήττονται οι εργατικές κατακτήσεις, οι συνδικαλιστικές ελευθερίες και η δικαιότερη κατανομή του παραγόμενου εθνικού εισοδήματος και πλούτου με οδηγίες τύπου Μπολκεστάιν ή με το ευέλικτο ωράριο ή με την κατάργηση της ΑΤΑ και των συλλογικών συμβάσεων;

iii. Δεν πλήττονται οι ατομικές ελευθερίες και τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα με τα αντικομουνιστικά μνημόνια, με τις διώξεις καi καταδίκες κομμουνιστών, με τις οδηγίες για παρακολουθήσεις και ένα σωρό άλλα μεμπτά και απαράδεκτα;

iv. Με αυτούς τους τρόπους δεν επιτυγχάνεται η περαιτέρω εδραίωση της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης και η ασύδοτη δράση των πολυεθνικών και του ντόπιων κεφαλαίων σε βάρος των μικρομεσαίων και των μισθωτών, των οικονομικών προσφύγων αλλά και εσωτερικά στην Ε.Ε. σε βάρος των μικρών και οικονομικά αδυνατότερων χωρών; Π.χ. η Κύπρος η οποία σταδιακά μετατρέπεται από αγροτική και τουριστική χώρα σε τόπο συνταξιοδότησης των Εγγλέζων;

2. “… Όσοι αδυνατούν να συμμεριστούν αυτές τις αναγκαιότητες, επιλέγουν συνειδητά το βύθισμα στο τέλμα και το αδιέξοδο…” – Τι έχουμε Νικόλας, εξάσκηση ψυχολογικής πίεσης ότι θα είμαστε συνυπεύθυνοι για κάτι τρομακτικό που θα μας τύχει αν δεν εκλέξουμε για Πρόεδρο “.… τον υποψήφιο που έχω επιλέξει” – δηλ. αυτόν που έχεις ΕΣΥ επιλέξει ο Νικόλας (Κυριάκου), δηλ. τον Κασουλίδη;

3. “…Αφήνω κατά μέρους τις φαιδρότητες περί ΕΟΚΑ Β’ (σε μια κοινωνία που τρομοκρατείται στην ιδέα της ιστορικής κάθαρσης) …”. – Κάθαρση επιτυγχάνεται όταν ικανοποιείται το συλλογικό αίσθημα περί δικαίου και τιμωρούνται οι ένοχοι ενός εγκλήματος. Διαφορετικά πάντα θα μας στοιχειώνουν τα φαντάσματα της αδικίας και του παρελθόντος. (Παρεπιπτόντως και για το φρεσκάρισμα της μνήμης και εμπλουτισμό των γνώσεων, η ΕΟΚΑ Β’ δεν ήταν καθόλου φαιδρά κατάσταση – ήταν η φασιστική οργάνωση, υποχείριο της χούντας των Αθηνών και συνέτεινε τα μέγιστα στο να επιτελεστεί το έγκλημα του καλοκαιριού του 1974 στην Κύπρο – πραξικόπημα και τουρκική εισβολή!).

4. “… Δράττομαι, λοιπόν, της ευκαιρίας … να στείλω το δικό μου μήνυμα προς τον υποψήφιο που έχω επιλέξει … Θέλω να είναι ο σημερινός τίτλος και θέλω να το απευθύνω ευθέως: «Προχώρα, άλλαξε τα όλα!” – Πόσο ριζοσπαστικές μπορεί να είναι οι αλλαγές που μπορεί να επιφέρει ένας αστός πολιτικός και πόσο βαθιά μπορεί να βάλει το μαχαίρι στον κόκκαλο θίγοντας τα συμφέροντα των οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών κατεστημένων, αγαπητέ Νικόλας;

5. Εκτός απ’ όλα τα πιο πάνω, αγαπητέ Νικόλας (Κυριάκου), διερωτούμαι αν καμιά φορά δεν μπήκες στον κόπο, αριστερίζων ων, αλλά και αναλυτικός και κριτικός τύπος όπως είσαι, να αναλύσεις εξ αριστερών (και με ελαφριά δόση μαρξισμού), γιατί η φιλελεύθερη δεξιά, που σήμερα εκπροσωπείται από το Συναγερμό και έχει σαν υποψήφιο για την Προεδρία τον Κασουλίδη, επείγεται τόσο πολύ να λύσει το κυπριακό και μάλιστα είναι και εναντίον της διχοτόμησης; (Αυτό δεν μας χαλά εμάς τους αριστερούς, ακελικούς και μη, αριστερίζοντες και κρυπτοαριστερίζοντες… Όμως πρέπει να ξέρουμε τα γιατί και τα διότι, πρώτο για να μην πιανόμαστε και κορόιδα ότι δήθεν ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ έχουν την ίδια πολιτική και ότι τάχα μου συνεργάζονται και δεύτερο γιατί οι αστοί πολιτικοί και η Δεξιά γενικότερα είναι πιο υποχωρητικοί στις ξένες πιέσεις ένεκα και των πολιτικών και οικονομικών εξαρτήσεων που έχουν με ξένα συμφέροντα.

Σε πολύ απλά ελληνικά Νικόλας (Κυριάκου), οι εύρωστοι οικονομικοί κύκλοι που βρίσκονται μέσα, κοντά και γύρω από το Συναγερμό επιδιώκουν άμεσα μια λύση (οποιασδήποτε μορφής) φτάνει να εξασφαλίζει τη διακίνηση κεφαλαίων και την επέκταση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων (νόμιμα) στα κατεχόμενα ή στην περιφέρεια αυτή της Ομόσπονδης Κύπρου. Αυτό όμως δεν πρέπει να γίνει με τέτοιες υποχωρήσεις που αργά ή γρήγορα θα κάνουν τη λύση μη βιώσιμη ή θα δημιουργήσουν αντιπαραθέσεις. Κι εδώ έγκειται και η ειδοποιός διαφορά του ΑΚΕΛ με το Συναγερμό, πέραν το ότι το ΑΚΕΛ και γενικότερα η Αριστερά επιδιώκει μια λύση μακράν οποιωνδήποτε οικονομικών συμφερόντων.

Από την άλλη οι εθνικιστικοί κύκλοι που έχουν μαζευτεί στην αυλή του προεδρικού, αυτοί οι σούπερ πατριώτες είναι έτοιμοι να δεχτούν ακόμα και τη διχοτόμηση για να μην κάνουν παραχωρήσεις προς τους Τουρκοκύπριους αλλά και για να μην θιγούν κάποια άλλα συμφέροντα στην ελεύθερη Κύπρο.

Αυτά αγαπητέ Νικόλας (Κυριάκου), είναι τα ερωτήματα μου. Δεν ξέρω πόσο αφελή ή απλοϊκά είναι για σας τους ειδικούς, αλλά ποτέ δεν κατάλαβα γιατί θεωρούμε την Ευρώπη, ή την Ευρωπαϊκή Ένωση (ή όπως αλλιώς τη λαλείτε), ως πανάκεια για το κάθε μας πρόβλημα! Άσε που ως καλά και υπάκουα παιδιά που συνήθως είμαστε, αποδεικνυόμαστε και βασιλικότεροι του βασιλέως σε κάποια ζητήματα, με αποτέλεσμα να εξεγείρεται και ο δικός μας κόσμος εναντίον μας!

Anef_oriwn
04/11/2007 – 3:50 μ.μ.

Υ.Γ.1: Η όχθη απέναντι της “άλλης όχθης” (της δικιάς σου),
ποια είναι; Ποιοι σεργιανίζουν εκεί;

Υ.Γ.2: Και οι “σύντροφοι” του “άλλου αγώνα” ποιοι είναι;
Ποιος είναι αυτός ο “άλλος αγώνας” και ποιοι οι
στόχοι του;

Υ.Γ.3: Sorry για τα ανακριτικού τύπου ερωτήματα μου!

Υ.Γ.4: Το post “Μαθήματα Κυπριακής Ιστορίας Χ” στο blog proedrikes υποθέτω πως γράφτηκε από σένα. Πολύ καλό και αν βρω λίγο χρόνο (έστω και καθυστερημένα) θα γράψω μερικά σχόλια κυρίως για κάποια σημεία από το κείμενο του “σιαχούρας” …

Νικόλας Κυριάκου είπε...

Ουφ, πολλα θέματα!
Αλλα δεν παραπονιεμαι, δειχνει οτι κατι συμβαίνει.
Καταρχην μια γενικη παρατηρηση: γιατι ολοι οι ακελικοι μιλατε με τον ιδιο τροπο; Η ιδια αρθρωση επιχειρηματων! Ειναι εκπληκτικο και για μενα ανησυχητικο. Χαρακτηριστικη αυτης ειναι η παραγραφος υπό (i), ειναι σαν να ακουω το φιλο μου το Λακη να μιλα (γνωστος ακελικος...)
Ως προς το δικό σου “αριστερό, παλαιολιθικό και ορθόδοξο μυαλό, που δεν είναι σε θέση να αντιληφτεί και να κατανοήσει", δεν ισχυριστηκα κατι τέτοιο και ειναι ενοχλητικη η κεκαλυμμενη ειρωνεια σου. Οχι για την ουσια του θεματος, αλλα γιατι αυτη η δηθεν αμυντικου τυπου αντιμετωπιση ειναι ολιγον κομπλεξικη. Δεν κατεχω καμια αληθεια κι ουτε θεωρω τον εαυτο μου μαγκα που εχει βγαλει τη γλωσσα του περιπατο για να επιμορφωσει τις μαζες. Μακρια απο εμενα οι μεσσιανισμοι.
στα πλειστα σημεια σου οι απαντησεις ειναι αυτονοητες. Ελπιζω να μην σκεφτοσουνα οτι με στριμωχνεις με αυτες. προφανως και κανενας ελευθερος, υπευθυνος και δημοκρατικος πολιτης δεν μπορει να συναινεσει στις ή να στήριξει τις αμερικανικες επιθέσεις στην Γιουγκοσλαβία. Ενας λογος παραπανω να μην τον κανει αν θεωρει τον εαυτο του και αριστερο....
το προβλημα με το Ακελ και το κκε (για τα οποια έχω προσβαση στις θεσεις τους και τις ακουω πιο συχνα, παρα πχ του γαλλικου κ κ ) ειναι οτι εχουν αυτη την επαμφοτεριζουσα σταση. ΕΟΚ και Νατο το ιδιο συνδικατο κλπ αλλα καμια ουσιαστικη πολιτικη προταση που να προτεινει ενα αλλο μοντελο κοινωνιας και οικονομιας. επι αυτου σε παραπεμπω στις προσφατες φαιδρες τοποθετησεις της παπαρηγα στο ντιμπειτ που λιγο πολυ μας ειπε οτι θα εφαρμοσει νεα οικονομικ συστημα που δεν υπηρξε ποτε πριν στον κοσμο... για το αφελ που ειναι και κομμα εξουσιας, τι να πω; αρκει να δω τα ανωτατα στελεχη να καρπωνονται τις ιδεες και τους αγωνες των εργαζομενων, με τις πουρακλες και τις αυτοκινηταρες τους. Οι ανακολουθιες ειναι τεραστιες και η υποκρισια περισσευει...
Η Εε προφανως και δεν ειναι πανακεια, προσφερει ομοως ενα ρεαλιστικο μοντελο πολιτκης και πολιτειακης συγκροτησης. το τι συμβαινει σε αυτο αφορα και θα επρεπε να ελεγχεται από τους λαους, με ενα δυνατο τους οπλο. την ψηφο και την αλληλεγγυη τους. για την αποτυχια των συλλογικων οραματων της αριστερας και τη σημερινη κατασταση, μαλλον εγω θα επρεπε να ρωταω εσενα και οχι να εγκαλουμαι για την υποστηριξη μου στην ΕΕ ως θεσμο (και προφανως διαφωνω με θεματα όπως οι βομαρδισμοι ή την οδηγια Μπολκεσταιν, δεν ειναι ολα ασπρο/μαυρο).

τα περι ψυχολογικης πιεσης ειναι μπουρδες και νομιζω το ηξερες απο την στιγμη που το εγραφες, ας μην ασχοληθουμε με αυτο.

Οι φαιδροτητες της ΕΟΚΑ Β, ως σχολιο μου, αφορουσαν τα των κατηγοριων του ΑΚΕΛ προς τον παπαδοπουλο, και οχι την ιστορικη πραγματικοτητα. προφανως και ασπαζομαι τις αποψεις σου αλλα ο διδακτισμος σου ειναι απωθητικός και τρανταχτο παραδειγμα ακελικου λογου.

για τις αλλαγες, τομες κλπ θα δουμε...εξαλλου, το δικο μου οραμα δεν σημαινει οτι θα αποτυχει ή οτι ειναι λειψο γιατι καποιος θα αποτυχει να επιφερει τις αλλαγες...
και κατι αλλο, οταν το ακελ λεει πρωτα η λυση και μετα η οικοδομηση μιας αλλης κοινωνιας, οταν ακουγονται φρασεις οπως "ευτυχως ζουμε σε αστικη δημοκρατια" και αλλα παλαβα, μη μου τη βγαινεις απο αριστερα! Ειδες ποσο λανθασμενο ειναι να σου πιστωνω το ακελ και το χριστοφια ; (οπως εσυ μου πιστωνεις το ΔΗΣΥ και τον κασουλιδη;)

το τελευταιο μερος του σχολιου σου ειναι τοποθετηση, οχι ερωτηση. προφανως και διαφωνω με τη συνολικη σου αναλυση, αλλα το μωρο μου με φωναζει για φαγητο και δεν εχω ωρα. γιατι συντροφε εκτος απο το σοσιαλισμο, υπαρχει και ο ερωτας!
αναμενω τα σχολια για την κυπριακη ιστορια!

Ανώνυμος είπε...

Προς ανώνυμο Κωνσταντίνο (via Νικόλας Κυριάκου),
(Μήνυμα 1/11/2007 – 7:24 μ.μ.).

1. i. “…σε καμία περίπτωση να ενδώσουμε στον ψυχωτικό πλειοψηφισμό που μας περιβάλλει.”

ii. “Είναι όμως ρεαλιστικό να αναμένουμε ότι αυτό το σύνολο ανθρώπων θα βρει το σθένος να υπερβεί όλως αιφνιδίως τις απίστευτες φοβικές του τάσεις …”

Τι θα λέγατε να πάμε όλοι ομαδικά για ψυχοθεραπεία; Έτσι ίσως ξεπεράσω κι εγώ κάποια κόμπλεξ μου! (Ο Κασουλίδης γιατρός δεν ήτανε πριν το κερδίσει η πολιτική;). Ίσως με αυτό τον τρόπο να βελτιωθεί και ο τρόπος έκφρασης και το λεξιλόγιο εμάς των Ακελικών, των Νέων και Παλιών Δυνάμεων της Αριστεράς και λοιπών συνοδοιπόρων! (Και μην πεις πάλι ότι ειρωνεύομαι αγαπητέ Νικόλας. Ίσως η κεκαλυμμένη ειρωνεία που διακρίνεις στα λεγόμενα μου να είναι …. καλοπροαίρετη !


2. “ Ελπίζω να τα καταφέρει και ελπίζω ότι τα σύνηθη κοράκια δεν θα τον περιβάλλουν όπως έκαναν και με τον Κληρίδη.” – Τα κοράκια (τα μαύρα) με τα νύχια τα γαμψά πάντα θα περιβάλλουν την αστική εξουσία για να αποκομίζουν τα μεγάλα οικονομικά οφέλη. (Οι “αριστερές” εξουσίες, άντε να προσφέρουν καμιά θεσούλα στη δημόσια υπηρεσία

3. “…το θάψιμο της περιρρέουσας" – Μπορεί κανένας να εξηγήσει και σε μένα τι διάολο εστί αυτή η “ περιρρέουσα”, που όταν ακούω τη λέξη αυτή, νομίζω πως κάτι ρέει, ας πούμε νερό ή ότι χύθηκε το γάλα;

4. “… προσπαθώντας να ανατρέψει την καταστροφική πορεία της διεκδικητικής διχοτόμησης...” - “διεκδικητική διχοτόμηση” – εμπλουτίζουμε και το λεξιλόγιο μας με νέους πολιτικούς όρους!



@ Νικόλας

1. Για τα άλλα ζητήματα που θίγεις στο σημείωμα σου (για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα οράματα της Αριστεράς, για την Παπαρήγα και τον Χριστόφια) ελπίζω να επανέλθω σύντομα.

2. Όμως γιατί χρεώνεις ή πιστώνεις (δεν ξέρω ποια είναι η σωστή ορολογία, - δεν είμαι και τραπεζιτικός) στο ΑΚΕΛ, τι λέει ή τι δεν λέει η Παπαρήγα ή το ΚΚΕ (εξ άλλου ουκ ολίγοι σύντροφοι από το ΚΚΕ, μέσα από τα blogs τους χαρακτηρίζουν το ΑΚΕΛ ως σοσιαλδημοκρατικό).

3. Και τέλος “σύντροφε” … όταν προκύπτει … έρωτας … όλα τα υπόλοιπα έρχονται σε δεύτερη μοίρα!


Anef_oriwn
04/11/2007 – 10:30 μ.μ.